NL UK DE

Buitendijkse Tuin

26-01-2017 t/m 31-12-2017

Buitendijkse Tuin  © Johnny Beerens 2004-2005

In een vluchtige wereld van social media, pixels en vervlogen ideologieën speurt de mens van nu naar authenticiteit. Precies die queeste naar dat wat wezenlijk is, vormt de essentie van het kunstenaarschap van Johnny Beerens.

Beerens zoekt die echtheid –net als veel van zijn tijdgenoten- in de natuur. Zijn werk schuurt als natuurbeeld tegen de werkelijkheid aan, maar door herschikking wint het onmiskenbaar aan zeggingskracht.

Ten einde het wezen van de natuur zo dicht mogelijk te benaderen, gebruikt Beerens materialen uit diezelfde natuur. Buitendijkse Tuin is opgebouwd uit lagen, waarin grit, schelpjes en zand zijn ingesloten. De constructie verbindt beeld en materiaal tot een vertaling van de werkelijkheid die de kijker van nu bevestigt in zijn zoektocht naar echtheid.

Op overrompelende wijze confronteert hij de kijker met wat bewaard moet blijven en dat maakt zijn werk onmiskenbaar van deze tijd.

Tijdelijk te zien in Het Warenhuis BUITENDIJKSE TUIN © Johnny Beerens 2004-2005 Acrylverf, zand, schelpengruis, schelpen, grind, eitempera en olieverf op een ondergrond in reliëf met verschillende lagen hoogwaardig plaatmateriaal. Collectie ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen. Afmetingen volledig werk 750 x 150 cm.

______________________________________________________________________________________________

Tijdens deze expositie te zien

Johnny Beerens, schilder op de grens van land en zee

een film van Rebecca van Wittene


Op de grens van land en zee is een indringende documentaire van Rebecca van Wittene over kunstschilder Johnny Beerens uit Breskens. De kunstenaar ontwikkelde zich van een figuratief schilder van portretten en landschappen tot iemand die op zeer grote formaten uiterst intens verslag doet van geconcentreerd kijken naar stenen, waterkant, glooiingen, basaltformaties, aarde. Het Zeeuwse landschap is inspiratiebron, daar vindt hij zijn motieven: de paalhoofden met pokken, het zand, de schelpen, het gruis, de korstmossen, de stenen, de basaltblokken, het wier.

In de film zien we de kunstenaar werken op locatie, we ontmoeten hem in zijn atelier en we zien hoe hij tot het zelf scheppen van grote vellen papier komt. Een substantieel onderdeel van de film vormen de beelden van zijn schilderijen, die de kijker zelf dwingen tot intens en langdurig kijken. Een film over Beerens’ inspiratiebronnen: het grensgebied tussen land en water. Dat is zijn territorium; daar ligt zijn schilderkunstige opgave.

De film werd in 2010 genomineerd voor een NL-Award, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen, in de categorie Bijzondere externe tv-producties. “Een volledig rond en af, mooi gemaakt kunstenaarsportret met regionaal belang. Deze inzending is een goed voorbeeld van hoe de maker door zich te beperken in de vorm erin slaagt het programma aan kracht te laten winnen. Puur gemaakt, alle aandacht gaat naar de persoon en zijn werk. Er is geen vragensteller noch een voice-over. Een filmische documentaire die dicht bij de kunstenaar blijft.” (Uit: het juryrapport)


Op de grens van land en zee kwam tot stand i.s.m. Omroep Zeeland, op initiatief van de Stichting Johan Hendrik van Dale en is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Sluis, Provincie Zeeland, Prins Bernhard Cultuurfonds.

Johnny Beerens, schilder op de grens van land en zee

een film van Rebecca van Wittene