NL UK DE

vanaf 31 augustus: 75 jaar bevrijding - 75 jaar Slag om de Schelde

31-08-2019 t/m 30-09-2019

In 2019 wordt herdacht dat Zeeuws-Vlaanderen 75 jaar bevrijd is en dat het 75 jaar geleden is dat de Slag om de Schelde plaatsvond. Aan deze gebeurtenissen worden dit jaar heel veel activiteiten gewijd.

Museum Het Warenhuis doet hier ook aan mee. Samen met andere musea. We willen mensen aan het denken zetten over wat de bevrijding ten diepste betekende en betekent. We doen dat aan de hand van de Vier Vrijheden, Four Freedoms, zoals die in 1941 door president Roosevelt onder woorden zijn gebracht.

In de Axelse Watertoren worden foto’s geëxposeerd die een indruk geven van de onderwaterzetting ten zuiden van Axel door de Duitsers in 1944. Vanwege deze waterlinie heeft de ‘slag om Axel’ vier dagen geduurd en tientallen slachtoffers gekost onder Poolse militairen en Axelse burgers. 

In de Axelse Stadsmolen tonen we vanaf zaterdag 7 september op enkele paneeltjes enkele tientallen foto’s van oorlogsschade in Axel, veroorzaakt door bommen en granaten. 

In het museum aan de Markt is in een ruimte een fototentoonstelling gewijd aan één Poolse familie. Velen weten dat SzydÅ‚owski model staat voor de Poolse bevrijders van Axel. Veel minder is bekend wie hij was, waar hij vandaan kwam, hoe het allemaal liep in zijn leven, of hij een gezin had en wat dat gezin overkwam. In deze tentoonstelling proberen we dit gezin wat dichter bij u te brengen. 

Het is een aanrader om de drie deelexposities in Axel als geheel te bezoeken. Ze zijn nog tot eind oktober te zien in Het Warenhuis Museum Land van Axel. De tentoonstellingen over 75 jaar bevrijding, 75 jaar Slag om de Schelde zijn gratis toegankelijk.

 

31 augustus - Terneuzen:

 Vlaggen bevrijding.jpg

Containers

Een gedeelte van de bovenvermelde tentoonstellingen is op 31 augustus, de dag dat 75 jaar bevrijding groots wordt gevierd, te zien in de eendaagse containerparkexpo op de Scheldeboulevard in Terneuzen.

 

 

Tank.jpg

 

Meer info omtrent alle activiteiten in Zeeland omtrent De Slag om de Schelde, kan u vinden op deze website.