NL UK DE

75 jaar bevrijding

29-08-2019 t/m 19-10-2019

75 jaar bevrijding

In 2019 wordt herdacht dat Zeeuws-Vlaanderen 75 jaar bevrijd is en dat het 75 jaar geleden is dat de Slag om de Schelde plaatsvond. Aan deze gebeurtenissen worden dit jaar heel veel activiteiten gewijd.

Museum Het Warenhuis doet hier ook aan mee. Samen met andere musea. We willen mensen aan het denken zettenover wat de bevrijding ten diepste betekende en betekent. We doen dat aan de hand van de Vier Vrijheden, Four Freedoms, zoals die in 1941 door president Roosevelt onder woorden zijn gebracht.

In de Axelse Watertoren worden foto’s geëxposeerd die een indruk geven van de onderwaterzetting ten zuiden van Axel door de Duitsers in 1944. Vanwege deze waterlinie heeft de ‘slag om Axel’ vier dagen geduurd en tientallen slachtoffers gekost onder Poolse militairen en Axelse burgers. 

In de Axelse Stadsmolen tonen we vanaf zaterdag 7 september op enkele paneeltjes enkele tientallen foto’s van oorlogsschade in Axel, veroorzaakt door bommen en granaten. 

In het museum aan de Markt is in een ruimte een fototentoonstelling gewijd aan één Poolse familie. Velen weten dat SzydÅ‚owskimodel staat voor de Poolse bevrijders van Axel. Veel minder is bekend wie hij was, waar hij vandaan kwam, hoe het allemaal liep in zijn leven, of hij een gezin had en wat dat gezin overkwam. In deze tentoonstelling proberen we dit gezin wat dichter bij ute brengen. 

Onze tentoonstellingen over 75 jaar bevrijding, 75 jaar Slag om de Schelde zijn gratis toegankelijk.