NL UK DE

Johnny Beerens, Getekend door de zee

13-11-2021 t/m 27-02-2022

Bekijk de promotie trailer https://vimeo.com/614958993 

Museum Het Warenhuis presenteert de unieke overzichtstentoonstelling 

JOHNNY BEERENS, Getekend door de Zee. 2010-2021.

Werken uit particulier bezit, installatiekunst en vertoning van 2 video-documentaires (speelduur 51 minuten)

Een retrospectief op het werk van Johnny Beerens over de afgelopen elf jaar. Deze expositie is uniek: de tentoongestelde bruiklenen zijn afkomstig uit heel Nederland en België, en zijn hier voor het eerst bijeengebracht. Enkele werken waren eerder ‘los’ te zien in landelijke musea en op kunstbeurzen. Ze bevinden zich tegenwoordig alle in particulier of institutioneel bezit en zijn niet publiek toegankelijk. De bezoeker van de tentoonstelling is dus getuige van een eenmalig evenement waaraan de afgelopen drie jaar door kunstenaar en museum wekelijks is gewerkt. Verder is deze overzichtstentoonstelling uniek omdat het werk van Beerens in dit decennium een enorme ontwikkeling laat zien. Hierover verderop meer. Ten slotte is de expositie een vervolg op Beerens overzichtstentoonstelling uit 2010. Deze expositie was oorspronkelijk gepland voor ongeveer dezelfde periode in 2020-2021, moest worden uitgesteld vanwege de coronapandemie en kon nòg beter worden gemaakt vanwege de beschikbare tijd. 

Deze expo kon uiteraard alleen tot stand komen door de welwillende en gewaardeerde medewerking van onze bruikleengevers.

Wat is er te zien?

De tentoonstelling bestaat uit samengestelde, vaak grote, schilderwerken van Johnny Beerens uit de periode 2010-2021. Die werken hebben een bijzonder karakter, dat moeilijk in woorden te vangen is, en dat eigenlijk vooral beleefd moet worden. Daar is deze expositie voor het eerst sinds jaren DE gelegenheid voor. 

Andere belangrijke ontwikkelingen in Beerens’ werk: de speciale video- en installatiekunst en de zelfgemaakte documentaires over zijn werk. Ook zijn er in de recente corona-periode nieuwe werken ontstaan, die hier eveneens een plaats krijgen. In feite is er dus sprake van de tentoonstelling JOHNNY BEERENS, Getekend door de Zee 2.0.Ook de film Oculus Maris over de realisering van het gelijknamige werk zal gedurende de looptijd van de tentoonstelling dagelijks worden vertoond. 

Wij zijn overtuigd van de landelijke betekenis en allure van deze expositie. Er zijn diverse belangrijke musea in den lande waar deze tentoonstelling beslist niet zou misstaan. Maar het heeft ook iets moois dat dit werk in Axel te zien is, op de grens van Nederland en België. Aan de Noordzee en bij de Westerschelde. Dat landschap en zijn bewoners zijn, evenals de beeldmotieven in het werk van Johnny Beerens, getekend door de zee. Getekend door stormvloeden, inundaties, verschuivende oevers van de Westerschelde en de vele door haar uitgebeten kreken. Johnny Beerens verwerkt deze universele aspecten picturaal, audiovisueel en dichterlijk in materialen die hij naar zijn hand zet: door hemzelf geschept papier, etsen, complexe gelaagde schilderijen en installaties. Feitelijk gaat het om een nog niet eerder vertoonde authentieke werkwijze in combinaties van uiteenlopende technieken en materiaalgebruik binnen één werk. Het gaat in principe om het tonen van parallelle werkelijkheden van geschiedenis en verbeelding omtrent punten in de tijd en de eeuwigheid. 

En we nodigen Nederland, België en verdere omgeving graag uit om dat in de Euregio Scheldemond, in Zeeuws-Vlaanderen te beleven. 

De tentoonstelling wordt geflankeerd door de uitgave van een fraai vormgegeven catalogus in twee delen In Woord en In Beeld. Deze catalogus is tijdens de tentoonstelling te koop in het museum. De catalogus is een vervolg op de monografie Johnny Beerens: schilderijen, muurschilderingen, werken op papier, Zutphen, Walburgpers 2009.

Wie is Johnny Beerens?

Johnny Beerens, Oostburg, 1966, woont in Breskens. Hij volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. En is gevestigd als zelfstandig kunstenaar. Hij was onlangs landelijk in het nieuws vanwege zijn werk Broden en Vissenop de graansilo in zijn woonplaats. Dat werd uitgeroepen tot het mooiste buitenkunstwerk van Nederland. In Axel bevindt zich aan De Halle het buitenkunstwerk Voeten, eveneens van Beerens, en ook uit 1997. Het werk van Johnny Beerens heeft via internationale kunstbeurzen en gerenommeerde galeries zijn weg gevonden door heel Nederland, naar België, Duitsland, Italië tot in New Jersey. Sommige werken zijn daar nog wel te zien geweest in musea. Dat het werk betrekkelijk weinig of niet in het publiek te zien is, heeft te maken met het zeer arbeidsintensieve werkproces van de kunstenaar en het feit dat de meeste werken snel verdwenen in particuliere collecties. De tentoonstelling JOHNNY BEERENS, Getekend door de Zee, is de ideale gelegenheid om daar tijdelijk verandering in te brengen en te genieten van dit unieke werk.

 

Openstelling voor het publiek

Waar: Museum Het Warenhuis, Markt 2, 4571 BG Axel. Tel. +31 115-562885.

Wanneer: van 13 november 2021 t/m 27 februari 2022. Ook op zondagen. Maandagen gesloten.

Openingstijden:

     dinsdag t/m vrijdag 12:30-17:00 uur

     zaterdag 11:00-17:00 uur

     zondag 13:30-17:00 uur

Tickets te koop aan de kassa van het museum. Reserveren (niet verplicht) is desgewenst mogelijk via deze link

Entree € 7,50 (jeugd 13 t/m 17 jaar € 2,00, kinderen t/m 12 jaar gratis). Wij accepteren de (Nederlandse) Museumkaart. 

Groepen: Speciale tarieven en arrangementen voor groepen, op afspraak geopend in de ochtend en ’s avonds. Neem voor informatie en boeking contact op met Hans van Bellen, telefoon +31 6 1499 8903, email h.vanbellen@hetwarenhuis.nl

 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en door onze adverteerders.