NL UK DE

Natuur en heemtuin

Een heemtuin is een kunstmatig, meestal omheind natuurgebied. Deze heeft als doel te laten zien wat er gebeurt als je de natuur gewoon zijn gang laat gaan. Rondom de watertoren ligt de Axelse heemtuin. De gras- en grindpaden in de heemruin leiden over een knuppelbruggetje naar een noordelijk gelegen natuurgebied aan de Axelse Kreek.

 

Dieren en planten

De natuur in de Axelse heemtuin heeft de laatste 15 jaar zijn gang kunnen gaan. Hierdoor is er een grote variatie aan inheemse kruiden, struiken en bomen ontstaan. Dit heeft er voor gezorgd dat er allerlei insecten en vogels te zien zijn. Het meest spectaculair zijn de slechtvalken die in de goot van de watertoren hun prooi opeten. Aan te raden zijn de soms spectaculaire beelden van de webcam bij en in de nestkast van de slechtvalken op de watertoren.

Alle dieren en planten in de Axelse heemtuin zijn in 2012 geïnventariseerd door de Natuurbeschermingsverening De Steltkluut. Bekijk de inventarisatie uit 2012 (pdf-bestand).

 

Activiteiten voor jong en oud

U kunt ook gewoon een klein wandelingetje in de heemtuin maken en op een van de bankjes genieten van het stukje natuur dat er ondertussen is ontstaan. Dit is eventueel te combineren met een picknick voor de toren.

Voor kinderen valt er ook veel te ontdekken. Tegen betaling is er een leuke gedrukte heemtuinwandeling te verkrijgen. Tevens kunnen ze kindergereedschap lenen zodat ze zelf op onderzoek uit kunnen gaan. Zo kunnen ze van alles over insecten, planten en bomen ontdekken.

 

Wist u dat:

  • De heemtuin geïntroduceerd is door Jac. P. Thijsse?
  • De heemtuin bedoeld was als educatief plantsoen dicht bij de mensen?
  • Knuppelbruggetjes verhoogde paden van boomstammetjes zijn over drassig gebied?
  • Knuppelbruggetjes al door de Romeinen werden aangebracht?
  • Dat er meer dan 160 soorten kruiden, struiken en bomen geteld zijn in de Axelse heemtuin?
  • Dat er in de heemtuin ook een bijenhotel te vinden is?
  • Stichting Tragel het wekelijkse onderhoud verzorgt en Stichting Landschapsbeheer Zeeland het periodieke groot onderhoud uitvoert?
  • Wij in de heemtuin samenwerken met diverse partijen, waaronder Natuur&Zo, Staatsbosbeheer, Werkgroep Roofvogels  Zeeland en Stichting Natuurkanaal?