Spring naar hoofd-inhoud

Museum Het Warenhuis Geschiedenis

Markt 2 & 2A Axel

Geschiedenis.

 

Start van de collectie

In de jaren ‘30 van de twintigste eeuw richt een groep enthousiaste verzamelaars en heemkundigen de Stichting “Axelse Boerenkamer” op. Al voor de tweede wereldoorlog begonnen de leden met het verzamelen van oudheidkundige voorwerpen uit het dagelijks leven van vroeger.

 

Start van het museum

Tot 1980 ontbreekt een vast onderkomen voor de verzamelde collectie . In dat jaar wordt het oude Postkantoor aan de Noordstraat in Axel omgedoopt tot Museum. In dat museum wordt de collectie tentoongesteld en toegankelijk gemaakt voor het publiek. De tentoonstelling richt zich vooral op de unieke streekdracht van het land van Axel.

 

Fusie

In 2001 fuseert de stichting “Axelse Boerenkamer” met de vereniging “Den Ouwen Woagen” en wordt de “Stichting Het Land Van Axel” gevormd. De collectie van het museum aan de Noordstraat wordt uitgebreid met oude wagens: koetsen, karren en land(bouw)werktuigen.

 

Beheer

In 2003, na de gemeentelijke herindeling, wordt het beheer van de Axelse watertoren ondergebracht in een bestuurscommissie van de gemeente Terneuzen. De stichtingen “Het Land Van Axel” en “De Axelse Stadsmolen” nemen deel aan deze commissie, waardoor uiteindelijk het beheer van het museum, de molen en de watertoren in één Stichting terecht komt: de huidige situatie.

 

Nieuwbouw

De collectie van het museum blijft groeien en de locatie aan de Noordstraat wordt te klein. Ook voldoet het pand inmiddels niet meer aan de museale eisen om de collectie op niveau te kunnen houden. Er wordt een nieuwe locatie gezocht en uiteindelijk gevonden in 2 bijzondere Rijksmonumenten aan de Markt in Axel. Deze monumenten zijn het voormalige warenhuis van de familie Antheunis en het voormalige woonhuis van deze familie. Wel moet er een aanbouw komen ten behoeve van de benodigde extra ruimte en een depot, wat aan alle museale eisen voldoet. Na diverse procedures te hebben doorlopen start de nieuwbouw en de restauratie van de Rijksmonumenten in 2012. Op 15 januari 2015 is de officiële opening van het museum, zoals dat nu te bezoeken en bezichtigen is.