Spring naar hoofd-inhoud

Museum Het Warenhuis Was getekend, Jean Kamps

Axel - Vanaf 10 november te zien in Museum Het Warenhuis: schilderijen en beeldhouwwerken van Jean Kamps, geboren in Limburg en ooit in Koewacht neergestreken. En juist daar ontstond het leeuwendeel van zijn grote, zo herkenbare oeuvre. In mei heeft hij besloten meer dan honderd werken te schenken aan Het Warenhuis. Hij vindt het belangrijk dat dit deel op één geschikte plek bij elkaar blijft en daar ook af en toe geëxposeerd kan worden.

De schenking bestaat uit 24 beelden in keramiek, natuursteen en brons, plus 89 schilderijen, waarvan sommige gegroepeerd zijn tot verhalen. Vandaag geven we aandacht aan de reeks ‘Hommage aan Vincent van Gogh. Zijn leven in 25 schilderijen.’

Het gaat om achterglasschilderijen. Achter glas schilderen is een eeuwenoude techniek waarin Jean Kamps zich tot op hoog niveau gespecialiseerd heeft. Hij heeft er zijn eigen speciale uitdrukkingsmogelijkheid in gevonden. Hij maakte (hij is er nu mee gestopt) daarvoor eerst tekeningen in spiegelbeeld op papier en nam die over op de achterkant van het glas. Vervolgens werd de glastekening met olieverf afgewerkt. Dat is een heel precies werk, omdat je begint met de voorkant van het schilderij. Bij een schilderij op papier, linnen of hout werk je precies andersom: je begint met de onderlaag en bouwt daar verder op. Het effect van achter glas schilderen, is dat er een bijzonder helder schilderij ontstaat.

In de Van Gogh-reeks geeft Kamps het leven van Van Gogh weer vanaf de tijd waarin die ervoor koos kunstenaar te worden tot aan diens overlijden. Dat is ruwweg de periode van 1880 tot 1890. Kamps had veel over Vincent gelezen en wilde zich in diens leven en werk op geheel eigen wijze inleven. En dat met grote eerbied voor de persoon en het werk van Van Gogh. Dat gebeurde in 1989 en 1990, honderd jaar na de sterfdag van Vincent. Op bijgaande foto zie je daar allerlei verwijzingen naar: het bed en de slaapkamer uit Arles, bekende schilderijen aan de muur, de sterrenhemel die door het raam te zien is. Tegelijk is daar de schilder die in bed ligt te lezen, fles wijn bij de hand, bij het licht van een kaars. En al die boeken, 1 in de hand, 2 op tafel, 4 op de stoelen, 2 op de grond. En dit is nog maar één schilderij uit de Hommage. Er zijn er 25.